nedeľa 5. apríla 2015

"Potulky" mojou knižnicou #2 Lucy Maud Montgomery : Anjel medzi tieňmi

Originálny názov : Among the Shadows
Rok vydania  1990

ANOTÁCIA
Devätnásť novoobjavených príbehov od najobľúbenejšej kanadskej autorky. Postavy príbehov, ktoré žijú v zdanlivo jednoduchom prostredí mesta a vidieka, ukrývajú v sebe silné emócie a vášne, poskytujú obraz tých najrozmanitejších ľudských charakterov, poznačených intrigami, pýchou, žiarlivosťou, neverou, ale aj ušľachtilými skutkami, ktoré sú vždy odmenené. Čitateľ je svedkom aj nadprirodzených okolností, a aj stretnutia s "duchmi", ktorí sa však ukážu ako reálni ľudia. 


Nedávno som opäť narazila na túto knihu. Pamätám sa, že som ju dostala niekedy keď som mala tak 8 rokov, no vtedy ma vôbec nechytila. Pochopiteľne, dieťa nemá chuť čítať dlhokánske opisy prírody (ktoré sa mi dnes zdajú také prenádherné), alebo starosti mladých žien.

S touto autorkou som sa prvýkrát stretla pri knihe milovanej i nenávidenej (ale myslím že po väčšine milovanej :) ) - Anna zo zeleného domu. O tom, ako ma táto kniha dostala, ale už nabudúce.

Nezvyknem čítať poviedky. Aspoň nie v takej miere ako romány, detektívky atď. Zdajú sa mi často také krátke, nedokončené s veľkým množstvom nevysvetlených javov. Pri tejto knihe to však bolo inak. Pútavé príbehy ma celkom chytili, vôbec sa mi nezdali staré, nezaujímavé, tak ako sa to už mnohokrát stalo. Postavy v knihe nemá zmysel nejak bližšie opisovať, keďže ich bolo naozaj veľa, no poviem len toľko, že každá jedna bola vydarená, jedinečná. Trochu som si myslela, že všetko budú rozprávať zasnené slečny pri západe slnka. Príbehy tu rozprávajú aj muži a je celkom vtipné čítať si o tom ako vnímajú vtedajšie zvyky, spoločnosť...




Poviedky sa odohrávajú na Kanadskom vidieku a opisujú život jednoduchých, prostých ľudí, ktorým sa však občas prihodia nezvyčajné veci ako stretnutia s nadprirodzenými bytosťami alebo telepatické spojenia.  Kniha mi občas aj pripomínala niektoré časti Anny zo zeleného domu. Ale len občas.

Túto tvorbu autorky považujeme za nezvyčajnú. V tej dobe bola totiž kniha považovaná za zbierku oddychových poviedok, ktoré boli postupne publikované v rôznych časopisoch a novinách. Všetky sú však dnes veľmi uznávanými dielami najobľúbenejšej Kanadskej autorky.







Možno si kladiete otázku, že prečo ešte dnes píše recenziu na takúto knihu. Odpoveď je celkom jednoduchá. Skrátka má svoje čaro. Prežijete s ňou malú nostalgiu, keď ani neviete ako a zrazu máte pocit, že sedí na verande starého domu, popíjate čaj a máte možnosť vypočuť si celý ten strhujúci príbeh.



Radi čítate diela tejto autorky ?
Oslovila vás viac Anna alebo uprednostňujete poviedky ?
Vopred ďakujem za vaše komentáre.
K.

4 komentáre:

  1. Tak ja sa vôbec nečudujem, že robíš recenziu na túto knihu :) Podľa mňa tieto staré klasiky, ako je aj Anna zo zeleného domu (priznávam však, že som ju nečítala, ale čo sa týka seriálu - som fanúšik :D...preto by som knihy chcela určite prečítať) majú v sebe, ako spomínaš čaro, ktoré vo väčšine v dnešných knihách často chýba. A veľmi sa mi páči tvoje zhrnutie na túto knihu (stará veranda, čaj)...je to také kúzelné :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem, áno mnohým dnešným knihám dnes chýba taká tá iskra, to si vravím často a čo sa týka Anny, táto kniha ma veľmi zmenila vo viacerých uhloch a nedokážem na ňu povedať asi ani jedno negatívum. Vrele odporúčam :-)

      Odstrániť
  2. Zatiaľ som čítala iba Annu, ale táto kniha ma zaujala, tak možno si prečítam aj tú :)

    Zonia's Book World

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to písané veľmi podobným štýlom a kvalitou za Annou nijako nezaostáva. Naozaj milá kniha. :-)

      Odstrániť