nedeľa 29. marca 2015

Ivana Furjelová : Až keď bude mama triezva

Anotácia : 
Silvia nemá ešte ani pätnásť rokov, no namiesto toho, aby okukávala chalanov, skúšala prvé očné tiene a čítala knihy o upíroch, musí nečakane a hlavne nedobrovoľne vhupnúť rovnými nohami do sveta dospelých. Spolu s mamou, otcom aj bratom sa tešila, že im do rodiny pribudne ďalší súrodenec, no mama o bábätko vo vysokom štádiu tehotenstva prišla. A našla jediný spôsob, ako sa s tým vyrovnať - smútok, bolesť a žiaľ zalievať alkoholom. 
Prečítajte si príbeh o tom, ako sa na rodičov alkoholikov pozerajú ich dospievajúce deti. A ako veľmi im chcú pomôcť.



Môj začiatok asi nebude veľmi príjemný na čítanie, ale verte mi, nikoho tým nemám v pláne urážať. :)
Začnem tým, že je všeobecne známe, že mladí čitatelia, blogeri radi ohŕňajú nos nad Slovenskými autormi. Pýtam sa sama seba, prečo je to tak ? O čo horšie sú na tom od tých zahraničných ? Často krát nebádam rozdiel. Sme národ, ktorý sám na seba bude vkuse kydať, no prečo nepochváliť aspoň to, čo je toho naozaj hodné ? Samozrejme, viem, že to neplatí pre všetkých. Nájdu sa aj takí, čo vedia oceniť krásnu jednoduchosť. Táto kniha bola pre mňa dokonalou kombináciou toho, čo mám rada.

Ako som už nedávno spomenula, rada čítam o bežných veciach, obyčajných deťoch alebo teenageroch na Slovensku. Prečo ? Je pre mňa oveľa jednoduchšie a predstaviteľnejšie čítať o veciach, ktoré vidím dennodenne. Napr. v knihe sa spomína istá ukecaná klebetiaca dôchodkyňa na dedine. Potom sú tam dospelí, čo cestujú za prácou, život mladých ľudí na dedine, vzťahy medzi rovesníkmi v partii... Všetko sú to úkazy môjho aj vášho bežného života.

Príbeh rozpráva takmer 15-ročná študentka. Žije si pekný život, chodí do školy a teší sa na víkendy, kedy je celá rodina spolu doma. Avšak ako to už býva, v príbehu nastane zvrat. A tentokrát celkom veľký. Chtiac či nechtiac si mama s dcérou takmer vymenia svoje roly. Podobné situácie sa možno u nás dejú denne a my ich prehliadame. Veď čo je lepšie, než vyrozprávať sa niekomu - osobe, ktorej môžete veriť ? Okolo nás sa pohybuje kopa ľudí, čo majú problémy. Či už je to doma, v partii, v škole... Mnohokrát sú odsudzovaní  alebo sa stávajú terčom ohovárania.

V knihe som našla aj veľa situácií, v ktorých som sa našla. Bol to aj prístup dieťaťa k rodičom, súrodencom, vyrovnávanie sa s častými problémami...  Po dlhom čase bolo pre mňa príjemnou relaxáciou prečítať si niečo takéto.  

A na záver dodám, že autorka ma zase nesklamala. Bola som maximálne spokojná a veľmi sa teším na jej ďalšie príbehy.
A každému, kto hľadá niečo oddychové, ale a zároveň kvalitné,  túto knihu odporúčam.

Čítali ste už niečo s podobnou tematikou ? Počuli ste už o tejto knihe ? Oslovila vás ? Mám pokračovať v recenzovaní Slovenských autorov ? Čokoľvek, čo vás napadlo po prečítaní tejto recenzie mi môžete napísať do komentárov.
Vaša
K.

2 komentáre:

  1. Moc pěkně napsaný článek. Já jsem vůbec o této knize neslyšela, ale musím přiznat, že nevypadá vůbec zle :) Určitě si ji někdy přečtu :)
    Moc nečtu české autory natož ty slovenské, což mě trochu mrzí :/
    http://milujemekihy.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem :) niekedy možno nie je všetko v skutočnosti tak, ako vyzerá a Slovenskí a Českí autori určite stoja za prečítanie.

      Odstrániť