streda 18. februára 2015

Ivana Furjelová : Všetko naopak

Anotácia 
Stela vyrastala ako jedináčik. Rodičom sa darilo, ich firma zarábala veľké peniaze a podľa toho vyzeral aj Stelin životný štandard. Zaneprázdnená mama a otec jej namiesto času venovali drahé darčeky, neviedli ju k zodpovednosti, mala všetko, na čo si spomenula – dvakrát. Kupovala si kamarátov, známky v škole, reálny život jej spolužiakov jej pripadal smiešny a trápny.
Až do chvíle, kým sa otcovi prestalo dariť. Keď jeho firma skrachuje, stredoškoláčka Stela spoznáva, že peniaze nie sú zďaleka všetko...

Valentín je zasa tu a zasa ho trávim v podstate sama :) Ako vždy. Zistila som, že ustavične sa spoliehať na iných je nepostačujúce a preto som si darček kúpila sama. Ako inak, bola to kniha. Tento raz som siahla po Evitovke pre mládež a úprimne povedané, neľutujem to. Vôbec. Dnes mnohí teenageri ohŕňajú nos nad slovenskými autormi. Samozrejme, nie je to žiaden Green ani nič podobné. Prvý krát som sa stretla s knihou od Ivany Furjelovej asi 2 roky dozadu ( kniha Squelé babenky ), a nemôžem na ňu povedať krivé slovo.



Celá kniha sa točí okolo 15-ročného dievčaťa menom Stela, ktorá vyrastala v samom luxuse a nepozná iný život ako život v bavlnke a peniazoch. Avšak všetko na tomto svete je nepredvídateľné a všetko pekné sa môže kedykoľvek skončiť. Zo dňa na deň sa všetko zmení a Stele sa svet otočí o 180 stupňov. Ani nevie kedy, začne prichádzať o svoj doterajší štýl života. V knihe opisuje, aké je to nesmierne ťažké a obáva sa, že to nezvládne..

Kniha na mňa naozaj zapôsobila. Možno tým, že bola tak reálna ( žiadna Amerika, žiadne automatické prevodovky a hamburgery...). Možno je to autorkiným štýlom. Bol pre mňa pokojný oddych čítať o veciach, ktoré vidím každý deň a dokážem si živo predstaviť, čo takým ľuďom asi beží v hlave.

Zároveň po prečítaní knihy som bola vďačná za to, čo dnes vlastním ja. Skutočné hodnoty nikdy nenahradia peniaze, drahé značkové veci, tablety, mobily a iné tehlovité elektroniky. Úprimne mi prišlo ľúto všetkých tých bohatých deciek, či už tu, alebo v zahraničí, lebo asi nikdy nezažijú naše detstvo.

Radi čítate evitovky ? Čítali ste od Ivany Furjelovej ešte niečo ?
Neváhajte mi napísať, budem vám vďačná.
S pozdravom
K.

2 komentáre:

  1. Nečetla jsem, ale ten příběh může mít podle tvého hodnocení něco do sebe :) Je to spíš čistokrevná young-adult, nebo to osloví i dospěláka?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Myslím si, že aj dospelák by z tejto knihy niečo mal. Príbeh síce rozpráva dnešná teenagerka zo svojho pohľadu, ale dôležitá je tam skôr tá myšlienka, určite odporúčam prečítať túto knihu. :)

    OdpovedaťOdstrániť