utorok 22. decembra 2015

Miroslava Varáčková : Len to nikomu nepovedz

Autor : Miroslava Varáčková
Názov : Len to nikomu nepovedz
Počet strán : 240
Väzba : tvrdá s prebalom
Vydavateľstvo : Slovart

Stručné zoznámenie s dejom 
Ivo má dvadsať a život pred sebou. Mladšia sestra Eva je jeho jediná slabosť, pre ktorú bez okolkov vytiahne do boja. Sedemnásťročná Eva je bratov pravý opak. Odkedy je terčom posmechu medzi spolužiakmi, snaží sa byť neviditeľná. No s jazvou na tvári a stigmou rodinnej tragédie sa uniká pred spolužiakmi len ťažko. Keď nevinné žartíky prerastú v priamočiaru tyraniu, Eva nachádza jedinú radosť zo života už len pri tanci. A tam jej osud uštedrí poslednú a najtvrdšiu ranu menom láska.





Pred nedávnom som sa dostala k tejto knihe plná očakávaní. Zaujala ma totiž témou, dnes veľmi častou a bežnou - šikanovanie na školách.  No bola som rada, že tentokrát to nebude príbeh z Amerického prostredia, ktorého spôsob života je nám dosť vzdialený. Prečítala som si zaujímavé slovenské spracovanie tejto témy

Príbeh sedemnásťročného dievčaťa, pre ktoré je každý deň v škole obrovským utrpením. Žije vo svojej ulite a nájsť si priateľov je pre ňu nesmierne ťažké, skoro nemožné. Po rodinnej katastrofe sa mama na ňu vykašľala a odišla do zahraničia, odkiaľ sa vracia domov len zriedka. Úlohu rodiča teda preberá brat Ivo, ktorý sestru až príliš komanduje a stará sa o ňu viac, než by mal. Skrátka život je pre Evu ťažký. Jediným potešením a zároveň zmyslom jej života je tanec. Pri ňom zabúda na každodenné pohromy a môže tak byť sama sebou. Bez toho by už asi ani nedokázala žiť.


Evini spolužiaci si ju doberajú kvôli jazve na tvári a ona sa cíti úplne bezmocne. Nech sa im akokoľvek možne vyhýba, vždy nájdu spôsob, akým ju znemožniť a veľmi jej ublížiť. Nikto sa jej nezastáva a ona vopred vie, že vinníkov trest vždy minie. Jej snaha je väčšinou márna a s nervami je úplne v koncoch. Má pocit absolútnej bezcennosti.

Autorka vykresľuje túto problematiku šikanovania celkom inak, ako ju vidí väčšina z nás. Opisuje ju takú, aká v skutočnosti je. Nie len tak povrchne, tak ako sa to navonok všetko zdá. Z tejto knihy priam kričí realita. A tá je, pravdu povediac, hrozná. Šikanovanie je v tejto knihe zobrazené priamo z pohľadu hlavnej postavy - Evy. Opisuje jej pocity, myšlienky a konania také aké sú, obsahuje všetko to, čím si musela prejsť. A toto vyrozprávanie jej príbehu mi poskytlo na problematiku šikanovania na školách úplne, ale úplne iný pohľad.

Príbeh tiež obsahuje veľmi zaujímavý súrodenecký vzťah, ktorý sa prelína s rodičovským. Eva brata na jednej strane neznáša, lebo strká nos, do čoho by nemal, príliš sa o ňu stará, pre jej bezpečie dokáže byť až násilnícky a jej to vyrába veľké starosti. No vždy keď sa nahnevá, on jej dohovorí a ona hneď zmäkne. Veď má predsa len jeho, nie ? Jej jediná pravá rodina
Ivo má ten pocit, že môže sestre rozkazovať kedykoľvek bude chcieť a ona je povinná ho počúvať. Má veľké presviedčacie schopnosti a stojí si za svojim. Na ostatných neberie ohľad.

Ďalším oživením tohto príbehu by som nazvala Evin vzťah k tancu. V ťažkých dobách ju pri živote dokáže držať len ten. Pri tanci ostáva sama sebou, je v bezpečí, fyzicky aj psychicky vzdialená od zástupov spolužiakov tyranov. Navyše, tanec jej prinesie aj novú lásku, niečo čo ju zmení. Timo je presne to, čo potrebovala. každý deň jej ukazuje, akú má hodnotu, dáva jej nové nádeje.

Knihu považujem za kvalitný kúsok z pera tejto slovenskej autorky. Čitateľov zaujme pravdepodobne hlavne svojou témou, ktorá je aktuálna a verím, že ich prinúti inak sa stavať k podobným situáciám, ktoré vidia okolo seba.
  

Moje hodnotenie :




Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu SLOVART.
Knihu si môžete kúpiť tu.

2 komentáre:

  1. Krásně napsané! Chtěla bych si knihu přečíst, protože mne zaujalo jak píšeš, že spisovatelka velmi dobře popisuje realitu šikanování a to mnoho spisovatelů podle mne neumí! Většina z nich píše o šikaně tak jako by "z vrchu". :)

    http://small-literaryworld.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, toto bolo na knihe jedinečné. Už len preto sa oplatí prečítať si ju

      Odstrániť