štvrtok 23. júla 2015

Rick Riordan : Percy Jackson - Zlodej blesku

Zdravím všetkých čitateľov ! :) Práve som sa vrátila z dovolenky, kde mi spríjemňovala čas táto skvelá kniha. Zároveň sa musím pochváliť, že som získala spoluprácu s vydavateľstvom FRAGMENT, z čoho sa veľmi teším. Ako prvú knihu som si od nich poprosila túto. Zaujala ma anotáciou, stručným načrtnutím príbehu a tiež mi ju už pár ľudí odporúčilo.

O čom hovorí obálka :
Bohovia z Olympu sa búria! Majstrovský blesk – silná zbraň najvyššieho boha Dia – bol ukradnutý a môže to mať osudné následky pre ľudstvo. Čo s tým má spoločné dvanásťročný chlapec Percy Jackson, v ktorého okolí odrazu začínajú ožívať krvilačné bytosti zo starých gréckych bájí a povestí, hrozí mu vyhodenie zo školy a kopa ďalších problémov? Podarí sa mu spolu s jeho priateľmi nájsť ukradnutý blesk? Zistí skutočnú pravdu o svojom otcovi? Toto a veľa iných vecí sa dozviete v prvom diele svetovo úspešnej fantasy série. Nedajte si ju ujsť!


Knižka ma celkom prekvapila. Čítala sa mi veľmi jednoducho a vôbec mi nevadila jej hrúbka. Síce som bola ešte v polovici knihy nejak zmätená, nevadilo mi to, lebo rovnako zmätený bol aj Percy. Veď to, do čoho sa namočil bolo nič v porovnaní s doterajšími problémami v škole či doma. Percy je chlapec úplne iný ako jeho spolužiaci. V škole sa mu nedarí a má len jedného ozajstného priateľa. Navyše ho jeho nevlastný otec psychicky ničí a dennodenne mu dokazuje, aká je nula. Veci sa akosi zvrtnú a zrazu mu býk zabije mamu a všimne si, že jeho priateľ Grover ma namiesto chodidiel kopytá. Ocitne sa na mieste, ktoré pripomína letný tábor, až na to, že tam pobehuje kopec kentaurov a satyrov, deti sa tam učia šermovať a brániť sa. Medzi účastníkmi tábora sa povráva o stratenom blesku - najmocnejšom nástroji a Percy sa namočí aj do tohto problému.

PERCY JACKSON 
Nikdy to nemal ľahké. Jeho dysleksia mu bránila normálne sa učiť a jeho hyperaktivitu v škole nikto netoleroval. Vyrastal bez otca, nikdy ho nevidel, no často naňho myslel. Raz zo svojou triedou navštívili v múzeu výstavu antických bohov a jedna jeho učiteľka - pani Doddsová sa počas rozhovoru s ním premení na veľkú obludu a začne naňho útočiť. Takto sa kolotoč začne. Dejú sa samé zvláštne veci a Percy sa, ani nevie ako, dostane do tábora polokrvných - tábora pre deti polobohov. Všetci hovoria len o ňom ako o novej hviezde a on tomu nijako nerozumie. Spoznáva nových ľudí, ktorí sú mu podobní, no aj tak sú v niečom rozdielni. Nijako nechce uveriť skutočnosti, že je polobohom. Veď svojho otca vôbec nepoznal, prečo si má byť taký istý. No to, že sa do tábora dostal je už znamenie toho, že o tom nemá pochybovať. Zo začiatku mu to ide ťažšie, všetky tie tréningy a rituály, no zakrátko v sebe nájde silu v spojení s vodou.V tomto svete už nie je neschopný a chorý chlapec, ktorého niekto odsudzuje. Už len preto, že je potomkom dôležitého boha si k nemu ľudia toľko nedovoľujú. Jeho veľkí pomocníci a pratelia - satyr Grover a polobohyňa Annabeth sú mu sprievodcami života v tábore a učia ho stále nové veci.


ANNABETH CHASE 

Cieľavedomé blonďavé dievča, ktoré oplýva veľkou odvahou a múdrosťou, je totiž dcérou bohyne Atény - bohyne múdrosti. Spočiatku som mala ten pocit, že je trochu namyslená, no zistila som, že taká nie je. V tábore je už veľmi dlho, pretože život s obyčajnými smrteľníkmi nebol veľmi ružový. Vie toho naozaj veľa a sprevádza Percyho jeho cestou medzi polobohmi. Občas je trochu protivná a svojmu okoliu adresuje nie veľmi milé poznámky, no je tiež citlivá, aj keď to tak zo začiatku nevyzerá. 

GROVER UNDERWOOD 
Napoly človek, napoly cap. Stráži Percyho v škole bez jeho vedomia a skákavé chodenie skrýva barlami. Keďže celý čas vie, kto Percy je a čo ho čaká, snaží sa ochrániť ho pred nepriateľskými silami a udržať ho v bezpečí. Svoju úlohu hrá dobre a stane sa z neho úprimný priateľ. Je celkom trpezlivý a snaží sa urobiť maximum pre to, čo si zaumienil. Vďaka príchodu Percyho do tábora môže ísť na výpravu do normálneho sveta, čo je preňho veľmi dôležité, lebo ak všetko správne vyjde, bude môcť urobiť veľký skok vo svojej kariére.

Knihe dávam jedno veľké plus za to, že som sa z nej aj niečo dozvedela. Tým že sa celý dej točil okolo bohov gréckej mytológie, čítanie bolo nielen napínavé, ale dozvedela som sa veľa nových zaujímavostí. Výborné boli aj opisy jednotlivých bohov, ich rodín, schopností a postavenia..

Body strhávam knihe len preto, že miestami bola na môj vkus dosť chaotická, a všetko sa mi plietlo. Ináč jej naozaj nemám čo vytknúť. Povedala by som, že napriek tomu, že príbeh je o 12-ročnom chlapcovi, kniha by nemala odradiť ani starších čitateľov, lebo jej obsah naozaj stojí za to. Odporúčam teda všetkým, ktorí nad ňou váhajú, aby po nej siahli. :)


Moje hodnotenie : 4,5 hviezdičiek z 5tich

Za tento recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavadeľstvu FRAGMENT. Knihu si môžete kúpiť tu

Budem rada, ak mi tu zanecháte nejaký ten komentár :) Som vďačná za každý jeden.
Vaša K.




Zdroje obrázkov: 
http://www.resultsfirst.co.nz/do-online-reviews-count/
http://vsbattles.wikia.com/wiki/Percy_Jackson_(character)
http://www.martinus.sk/?uItem=72497

6 komentárov:

  1. PJ mám ráda, je to skvělá série a pořád žasnu, jak autor dokázal propojit náš svt s řeckou mytologií, je to skvělé :) Hezká recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem veľmi pekne :-) naozaj kvalitná kniha a to prepojenie je skvelé

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Gratulujem k novej spolupráci :) A čo sa týka Percyho, tak tá knižka ma vôbec neláka...stačil mi film, ale nezaujal ma natoľko, aby si kniha našla ku mne cestu. Aj keď kniha bola asi o 100% lepšia ako už spomínaný film, neviem, jednoducho ma to neláka :D Ale to som ja...:) Aj keď musím povedať, že ani sci-fi žánre ma nebavia a predsa len si ma jedna kniha získala: Enderova hra od Carda...Takže všetko je možné...možno by sa mi kniha predsa len páčila...už to znie dosť chaoticky, však :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. film som začala pozerať a je doslova STRAŠNÝ. Videla som už veľa filmov na motívy kníh, no žiaden zatiaľ nebol tak mimo ako tento... Nedokázala som to ani dopozerať. Samozrejme, ako si povedala, kniha je o 100 percent lepšia :)

      Odstrániť
    2. Ejha, takže vravíš, že je to hrôza. No, mňa si ten film nezískal, liezol mi na nervy hlavný hrdina, teda Percy, a aj to dievča, Annabeth...no, ale práve si mi dala dôvod si prečítať knihu. Pretože je tu nádej, že to bude vážne iné a hlavne zaujímavé...takže ešte porozmýšľam ;)

      Odstrániť