utorok 9. júna 2015

Jonas Jonasson : Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol

Túto knihu máme u nás na polici už nejaký ten čas. Medzitým sme ju pár ľuďom už požičali a odozvy boli veľmi pozitívne. Nuž teda, povedala som si, že určite stojí za prečítanie. Dni sa míňali a ja som stále mala niečo rozčítané. No prednedávnom som po nej konečne siahla a moje dojmy som zjednotila do tohto článku.


Už len názov knihy mi hovoril, že to nebude len také hocičo. Navyše, zase sa mi potvrdil fakt, že naši severskí autori stále vedú. Po pár stránkach som sa smiala ako malé dieťa a čítala som s veľkým nadšením. Boli noci, kedy som pre tú knihu ani nemohla zaspať.

Ak to tak zhrniem, keby sa to, čo sa stalo v tej knihe bolo reálne, (čo si asi ani vo sne nedokážem predstaviť), neviem kam by tento svet dospel. :D Dejové kombinácie v knihe zneli priam šialene, no veľmi som sa na  nich pobavila. Táto kniha mi dokázala zlepšiť aj ten najťažší deň. Nachádzajú sa tam postavy rôznych pováh od tých nenápadných až po úplne kuriózne.


 Teraz by som vám predstavila hlavnú postavu príbehu - jedného celkom jedinečného pána.

Allan Karlsson 
Storočný starček, ktorý je už unavený zo stereotypného života v domove dôchodcov. A presne tak, ako je v názve knihy napísané, rozhodne sa len tak zmiznúť. Čo sa stalo po tom, by som opisovala veeeľmi dlho. Allan už prežil takmer všetko, párkrát dokonca nevedomky zmenil svetové dejiny, no dobrodružstvo znova pokračuje od svojich stých narodením.
Noví ľudia, nové miesta, nové problémy. Začína sa ďalšie putovanie, ktoré nie je ani zďaleka také obyčajné ako sa zdá. Allan sa nikdy nevzdáva a jeho okolie nechápe spôsob jeho zmýšľania. Párkrát zase o vlások unikne smrti alebo únosu, no to ho len viac povzbudí do činnosti. Skrátka, so svojím rozumom je totále neporaziteľný.

Kniha vo mne zanechala úžasný dojem a veľmi obdivujem autora za takúto ideu. Dokonalá dejová kombinácia, časové skoky a nanajvýš zaujímavé postavy. Myslím si, že tejto knihe ani nemám čo vytknúť, a to sa často nestáva. Veľmi sa už teším na ďalšiu knihu od tohto autora : ANALFABETKA, KTORÁ VEDELA POČÍTAŤ. Tá ma tiež už nejaký čas čaká na polici a ja verím, že moje nadšenie nebude o nič menšie.

Čítali ste túto knihu ? Ako na vás zapôsobila ? Zdá sa vám lepšia/hosršia ako Analfabetka ?
Uvítam spätnú väzbu akéhokoľvek druhu (komentáre, odporúčania, kritiky a návrhy)
Majte sa krásne.
Vaša
K.

                                                                                                                                

4 komentáre:

  1. Starček bol fajn, ale Analfabetka sa mi páčila mnohonásobne viac. Som zvedavá, čo na ňu povieš, je absolútne geniálna :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak ja som túto knihu nečítala, ale už pár recenzií na ňu som videla. A jedna ma od tejto knihy dosť odradila a akosi ma prešla chuť si ju prečítať. Možno, keby som na ňu natrafila v knižnici, tak ju vezmem, ale kupovať...to asi nie. No námet znie skvelo a vtipne...a neviem si to ani predstaviť :D Uvidím, či si kniha nájde ku mne cestu...ale veľké percentá tomu nedávam...:/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Výber knihy je veľmi individuálna záležitosť, to uznávam. No recenzie nie sú všetko. Denne čítam mnoho kritických článkov na moje obľúbené knihy. Za pokus nič nedáš a ja ti túto knižku aj vrele odporúčam. :)

      Odstrániť