streda 29. apríla 2015

Knižná kombinatorika - CHALLENGE :)

Za všetko môže tá škola . Vravím si to už dlho. Pri učive s názvom kombinatorika mi v hlave zrodila myšlienka preniesť kombinácie a variácie aj do knižného sveta. Zamyslela som sa nad tým, aké by to bolo keby sa v jednej knihe stretli postavy z rôznych kníh a príbehov. Niekto by uvažoval  takto. Niekomu môže napadnúť vytvorenie novej osoby vyskladanej z vlastností a výzoru rôznych knižných hrdinov - či už hlavných alebo tých menej nápadných postáv. Ja obe možnosti považujem za zaujímavé nápady na oživenie blogerského písania.

Do tejto challenge sa môže zapojiť hocikto z vás - blogerov, ja budem len rada, keď nás bude čo najviac. Myslím, že nikomu nezaškodí trošku pouvažovať a vytvoriť  niečo kompletne z vlastnej hlavy. Tak teda hor sa do toho ! :)



Ja mám rada viaceré literárne postavy. Najobľúbenejšou je rozhodne Anna zo zeleného domu. Má svoje plusy aj mínusy, no za jej top vlastnosť považujem jej fantáziu a schopnosť nadchnúť sa z bežných vecí. No všetkého veľa škodí. Trochu by som to zredukovala a pridala by som aj zmysel pre občasné robenie somarín.

Predstavujem si dievča asi tak vo veku 16 rokov. Býva vo veľkom dome, kde jej patrí celá jeho časť - ako Tiny Cooper z knihy Will Grayson, Will Grayson. Vyrastala pri opatrovateľkách a rôznych slúžkach. Vždy mala všetko, čo chcela. Teda až na jednu vec - nikdy ju jej rodičia nemali na prvom mieste. To totiž zabrala ich práca vo veľkom biznise. Rodičia ju odmala zásobovali najlepšími hmotnými vecami, akými sa dalo - ako Stela z knihy Všetko naopak, no ona si tak trochu žila vo vlastnom svete. Bola už od malička veľmi múdra a rada sa učila nové veci - tu mi pripomína moju obľúbenú postavu z detstva - Hermionu Grangerovú :).  Pred svojimi rovesníkmi mala vždy náskok a rodinní známi z nej boli vždy hotoví. Často sa zamýšľa nad nepochopiteľnými vecami a hlavou sa jej ženie množstvo šialených nápadov, ktoré aj takmer uskutoční. Samozrejme, až taká šibnutá predsa nemôže byť. :)

Teraz prekonáva obdobie puberty, ktoré ešte hádam pre nikoho nebolo ľahké. Prestupuje na novú súkromnú školu, ktorú jej vybavili rodičia a spoznáva tam kopu zazobaných "deciek" v jej veku, ktoré sa k nej nie vždy správajú dvakrát milo.

Jej pozornosť upúta hanblivý spolužiak, ktorý sa nikdy nezmôže ani na slovo. - Jorgen z knihy pomarančové dievča. Je akýmsi divným, až veľmi neobvyklým teenagerom. Obaja sú svojim spôsobom iní, čo by sa zdalo vyhovujúce, no neskôr zistia, že ich pohľady na svet sú neporovnateľne odlišné.

Každý z nich vyniká v niečom inom no obaja majú pár vecí spoločných, a to svoju inteligenciu, akú-takú dávku fantázie a veľké domy plné moderných vybavení. No načo sú im tak nepodstatné veci, keď ani  jeden z nich nemá ozajstnú pozornosť a pochopenie okolia ?

Dlho si jeden druhého nevšímajú, no nemajú ani tušenia, aké zlomy ich ešte v živote čakajú. Celý svet sa im obráti hore nohami a oni už nezostanú tými, kým boli...


Tak toto je asi moja približná predstava o hlavných postavách. O detailoch a celom priebehu by som písala veeeľmi dlho, tak som to len narýchlo zhrnula. Keď si niekedy o pár rokov kúpite knihu s podobným námetom napísanú pod pseudonymom, tak je pravdepodobne moja :D /snívať treba :) /

Dúfam. že ste sa neunudili k smrti, resp. ste pri čítaní nezaspali :). Taktiež nominujem Moniku a jej blog s názvom Pieseň fantázie : http://piesen-fantazie.blogspot.sk/ a každého kto má chuť a čas na môj výmysel.

Veľmi si cením každú spätnú väzbu, nikdy jej nie je dosť. Tým Vás-čitateľov nenápadne povzbudzujem k zanechaniu nejakého toho názoru pri mojom článku. Z pozitívnych komentárov sa poteším a z negatívnych si niečo vezmem.
Ďakujem.
vaša
K.


6 komentárov:

  1. Rozhodně zajímavý nápad, možná se časem taky zapojim :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Rozhodne zaujímavý a originálny projekt ;) Merne si ma zaskočila, že si ma nominovala, pretože to sa mi ešte nestalo, ale teším sa. Už mám v hlave jeden nápad, len ho vložiť na papier a uvidím, či to bude ako tak obstojné :D A normálne ma to baví, vymýšľať nový príbeh, kde zahrňujem postavy z iných kníh alebo ich vlastnosti...dúfam, že sa zapojí čím viac ľudí :)
    A ak predsa len niekedy v budúcnosti natrafím na takúto knihu pod pseudonymom( :D ), určite si ju prečítam...som zvedavá ako sa títo dvaja budú pretĺkať životom a čo sa im prihodí...prečo sa im celý svet obráti hore nohami...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ;). Už sa teším na tvoj článok, držím prsty pri písaní :)

      Odstrániť
  3. Do tejto challenge ma namočila Andy (www.foreveradreamer44.blogspot.com), ale musím povedať, že som celkom rada :) Nápad to bol rozhodne zaujímavý, i keď problémy nastali pri vymýšľaní vlastnej kombinácie a dania to do podoby, ktorú by ľudia mohli prečítať :D
    Neviem nakoľko správne som to celé pojala, ale tak môj výtvor si môžeš prečítať tu: http://mariam-vytvory.blogspot.sk/2015/07/knizna-kombinatorika.html :) Nie je to síce návrh na knihu, ako to asi pôvodne malo byť, ale rovno príbeh, ale vymyslieť aj tú krátku scénu mi trvalo dlho :D - Preto zo mňa nikdy nebude spisovateľ :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. v tejto kombinatorike je jedno, či vymyslíš rovno príbeh alebo len stručné načrtnutie knihy :) pojala si to určite správne ;)

      Odstrániť