streda 4. marca 2015

Stará dobrá Agatha

V dnešnej dobe celkom neobyčajná literatúra pre mladých. Avšak aj tak som sa rozhodla o nej písať keďže stále patrí k mojim obľúbeným. Mám pocit, že dnes už veľa ľudí nevenuje Agathe takú pozornosť ako kedysi.. Svojho času to bola autorka autoriek. Dnes však fičí Nesbo, Lars Kepler..-obaja tiež výborní autori. Avšak treba uznať, že štýl písania, udalosti, prístup, profesie sa od tých dnešných značne líšia. No kto už dnes číta knihy spred takmer 100 rokov ?

Odpoveď je jednoduchá : napríklad ja :) Napriek tomu, že v dnešnej dobe už všade zúria siete, internet a veľká kopa elektroniky, ja sa stále z času na čas vraciam k tejto starej dobrej klasike, kde ľudia trávia poobedia pri čajoch so svojimi priateľmi.

Rada by som vás zoznámila s dielami a postavami tejto očarujúcej literatúry. Takmer vo všetkých príbehoch sa stretávame s jedným detektívom. Buď je to Hercule Poirot alebo slečna Marplová.

HERCULE POIROT
Postarší pán, ktorý nemeria ani 160 centimetrov, má hlavu v tvare vajca a je známy svojou možno až prehnanou starostlivosťou o svoj vzhľad. Pochádza z Belgicka, ale väčšinu času je na cestách a keďže je vychýreným súkromným detektívom, skoro stále má čo robiť. Je naozaj inteligentný a má vždy perfektný odhad, čo sa týka odhalenia vraha ale aj čítania ľudskej povahy. Jeho rozmýšľanie sa mi často zdá až nemožné, keď z takého malého množstva informácií toho dokáže vytiahnuť neuveriteľne veľa. Monsieura Poirota stvárnil v mnohých filmoch venovaných výlučne Agathinim príbehom britský herec David Suchet.

MISS JANE MARPLE
Milá staršia pani, ktorá mnohým ľuďom lezie na nervy svojou prívetivosťou. Pochádza z Anglickej dedinky St. Mary Mead a pri riešení prípadov často čerpá zo skúseností a zážitkov, ktoré sa tu odohrávajú. Narozdiel od m. Poirota sa riešením vrážd a záhad neživí, je len trochu aktívnou pani so zdravým sedliackym rozumom, ktorá veľmi rada cestuje kade-tade za svojimi starými priateľmi a vždy natrafí na nejaký prípad. Milá pani si z vecí nerobí ťažkú hlavu a tiež je veľmi nápomocná. Aghata vo svojom životopise píše, že sa pri vytvorení tejto postavy inšpirovala kamarátkami svojej starej mamy a v mysli jej táto postava vŕtala tak, že nakoniec sa s ňou takmer zžila. K najlepším herečkám ktoré stvárnili slečnu Marplovú patria nedávno zosnulá Geraldine McEwan a Julia McKenzie.


Mnohé diela Agathy Christie sa dočkali úspešného filmového spracovania, pre tých lenivých čítať, stv1 nedeľa 13:50 :DD

Skrátka, keď budete chcieť zažiť trochu anglickej nostalgie, rozhodne odporúčam siahnuť po týchto knihách.

Číta niekto z vás túto autorku ?
Čo na jej knihy hovoríte ?
Teším sa na vaše komentáre. :)
K.


2 komentáre:

  1. Agatha Christie :O Kéž by tak existoval její fandom... Její knížky jsou dokonalé - na Poirotovi jsem vyrůstala! A nezkazili kupodivu ani seriál, to mě docela překvapilo. S tímhle článkem ses mi naprosto trefila do vkusu, díky za zpříjemnění středečního odpoledne :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem, som rada, že ešte dnes vedia tieto knihy niekoho naozaj dostať :-)

      Odstrániť